Появилото се в Европа движение flight shame, което пропагандира отказване от полетите със

...
Появилото се в Европа движение flight shame, което пропагандира отказване от полетите със
Коментари Харесай

Влакът срещу самолета - как пътуват европейците?

Появилото се в Европа движение " flight shame " , което пропагандира отказване от полетите със аероплан в името на опазването на околната среда, предизвика Австрийските държавни железници (ÖBB) да възстановят международните нощни влакове (познати като Nightjet) след съвсем 17 годишно спиране. Според австрийците пътуването с трен сред Виена и Брюксел ще коства  10 пъти по-малко въглеродни излъчвания , в сравнение с същото със аероплан. Представители на европейските институции като Карима Дели от френската Зелена партия и екоактивистката Грета Тунберг пропагандират пътуването с железниците. Дели (която е и ръководител на транспортната комисия в Европейския парламент) обаче твърди, че макар че влаковете са практични и екологично чисти, те не са налични за всички, които търсят опция на самолетните пътувания за дистанции сред 600 и 1800 км. 



Предполагам, че не цената е това, което тормози французойката, защото еднопосочният билет е 29,90 евро, а това, че влакът сред Виена и Брюксел да вземем за пример се движи само два пъти седмично. Оказва се, че Австрия е и една от дребното страни с интернационален нощен влаков превоз. У нас нощната линия София – Кулата – Солун (и обратно) се обслужва до границата на страната ни с трен, а правата Кулата – София – от рейс, като ние не можем да се похвалим и с такива първокласни влакове като австрийските, които в действителност употребяват бившите спални вагони от Deutsche Bahn. В момента ÖBB поддържа 27 нощни влака, независимо и в партньорство с немски, италиански и швейцарски градове. Планират да пуснат и нощна линия Виена – Амстердам до края на годината.



Линията Виена – Брюксел се реализира в съдействие с Белгийските държавни железници SNCB, чиито главен  изпълнителен шеф Софи Дютордор споделя, че поддържа напъните на европейските управляващи за усилване ролята на железниците за справяне с климатичните промени и отбелязва, че влаковете към момента срещат компликации във връзка с цените. „ Нужна е същата финансова поддръжка, каквато беше оказана на високоскоростните влакове “, твърди още Софи Дютордор.

И щведските железници ще пуснат нощна линия от Малмьо до Кьолн, като обмислят да покрият и маршрута Стокхолм – Хамбург. Други вероятни дестинации са Брюксел, Базел, Берлин и Франкфурт.

 
Грета против Тръмп: близо ли е до победа?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР